voorbereiden op een sollicitatie- gesprek

 

Wij kregen het compliment dat onze kandidaten altijd goed zijn voorbereid. Dit vonden wij super fijn om te horen! Voorbereiding op een sollicitatiegesprek maakt het verschil. Het zorgt voor meer zelfvertrouwen en laat je geïnteresseerd overkomen. Wij delen daarom ook graag onze tips en tricks voor het solliciteren. Zo ben je er straks helemaal klaar voor. 

Verdiep je vooraf in de klant en de functie – Ga online opzoek naar bedrijfsinformatie op de website, social media, nieuwsbrief, noem maar op. Google het bedrijf en zie wat anderen melden over de organisatie.

Lees de vacature nog een keer en denk na waarom deze functie voor jou op het lijf geschreven staat. Waarom ben jij degene die zij zoeken en wat kun je bijdragen binnen het bedrijf?

Weet met wie je het gesprek aan gaat – Verdiep je van tevoren in de gesprekspartner(s) van de sollicitatie, door deze bijvoorbeeld op te zoeken op LinkedIn. Probeer een beeld van hem/haar te krijgen en kijk naar eventuele raakvlakken.

Bedenk vragen – Een sollicitatiegesprek heeft een duidelijk doel: ontdekken of jij bij het bedrijf en functie past. Maar verder is het ook gewoon een gesprek tussen twee of meer mensen. Het kan dus alle kanten op gaan.

Bedenk vooraf vragen over de functie, branche etc. Het stellen van vragen komt assertief en geïnteresseerd over. Bedenk zelf vragen bijvoorbeeld:

  • Hoelang zijn jullie zelf al werkzaam bij de organisatie?
  • Wat maakt jouw functie uitdagend of interessant?

Even oefenen – Bedenk van te voren wat voor vragen je kunt verwachten en hoe je daar het beste op kunt antwoorden. Wat erg belangrijk is, is dat je concreet antwoord geeft op de vraag. Luister goed naar wat ze vragen, door zenuwen interpreteer je iets misschien verkeerd. Probeer sociaal wenselijke antwoorden te vermijden.

Vragen die je kunt verwachten met een sollicitatiegesprek zijn:

  • Kan je iets over jezelf vertellen?
  • Waarom wil je hier werken?
  • Wat maakt jou geschikt voor deze functie?
  • Kun je een aantal goede en slechte eigenschappen van jezelf benoemen?
  • Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Bepaal je salarisindicatie – De kans bestaat dat gevraagd wordt naar je salarisindicatie. Zeker wanneer deze niet is opgenomen in de vacature. Of alleen de term ‘marktconform salaris’. Bereid daarom altijd een salarisindicatie voor. Bedenk wat je wilt verdienen en doe research of dit ook passend is bij de functie. Check of je gewenste salaris overeenkomt met het marktconform salaris op bijvoorbeeld Intermediair.

Begin hier niet zelf over maar ben voorbereid en voorkom verrassingen. Normaliter is een gedegen moment om salaris te bespreken in een tweede gesprek.

Verzorgde indruk – Weet bij wat voor soort bedrijf je gaat solliciteren en zorg voor verzorgde kleding. Veel bedrijven vinden het belangrijkste dat je je verdiept in de bedrijfscultuur, er verzorgd uitziet en uitstraalt dat je over het sollicitatiegesprek hebt nagedacht.

Kom op tijd – Zoek uit hoe je het bedrijf het beste kunt bereiken en zorg dat je ruim van tevoren van huis weggaat. kwartier van te voren staat netjes en geeft ruimte voor eventuele vertraging.

Jezelf blijven – Probeer jezelf te “verkopen” of “aantrekkelijk” te maken dat ze niemand anders willen dan jou, maar blijf vooral jezelf!

Houd de sollicitatie tips & tricks van ons bij de hand, dan gaat het helemaal goed komen. Heel veel succes!

Ps. Mocht je geen passende vacature hebben gevonden, kijk dan op onze vacaturepagina vacature pagina