solliciteren

in 2024

Het jaar 2024 brengt een golf van innovatie en verandering in de wereld van werk en solliciteren. Met voortdurende technologische vooruitgang, veranderende verwachtingen van werkgevers en de evoluerende dynamiek van de arbeidsmarkt, is het essentieel om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends bij het zoeken van kandidaten of een nieuwe baan.

Wij hebben onze glazen bol erbij gepakt en hebben ons verdiept in opkomende trends die het sollicitatieproces in 2024 naar verwachting zullen beïnvloeden. In dit artikel lees je onder andere over de groeiende vraag naar soft skills en het gebruik van social media en Whatsapp bij het solliciteren. Daarnaast bieden we waardevolle tips!

CONTACT VIA SOCIAL MEDIA

Bij Jobba Recruitment koesteren we een informele benadering in onze relaties. Wij geloven in het creëren van een omgeving waarin iedereen zichzelf kan zijn, zonder druk te voelen van formele zakelijke gesprekken. Dit bevordert natuurlijke interactie en leidt tot de beste matches tussen kandidaat en klant.

Een opvallende trend die hierbij aansluit, is het initiëren van een eerste contactmoment via social media. Ongeacht via Whatsapp of Linkedin, social media platforms bieden een laagdrempelige manier om contact te leggen. Vragen kunnen snel worden gesteld, updates worden gedeeld en zelfs gesprekken worden makkelijker gevoerd. Wat voorafgaand aan een daadwerkelijk sollicitatiegesprek de drempel verlaagt.

TIP: Hoewel de communicatielijnen kort en informeel zijn, is het essentieel om professioneel te blijven en de juiste toon te behouden in het gesprek.

  TOENEMENDE NADRUK OP VAARDIGHEDEN 

  Wat opvalt is dat er een groeiende nadruk van werkgevers op vaardigheden en aanpassingsvermogen is, die soms boven diploma’s en opleidingen gaat. Hoewel dit nog steeds belangrijk is voor specifieke kennis, maken een breed scala aan vaardigheden en de bereidheid om nieuwe te leren, een kandidaat interessant voor werkgevers.

  TIP: Vermeld minstens 3 van jouw soft skills (persoonlijke vaardigheden) in je CV, zoals communicatie, plannen, creativiteit, flexibel, feedback geven.

  ONLINE SOLLICITATIEPROCES

  Met de opkomst van remote werken als gevolg van de pandemie, zullen sollicitatieprocessen steeds meer online en op afstand plaatsvinden. Denk aan videogesprekken, virtuele assessments en online sollicitatiegesprekken.

  Bij Jobba Recruitment hechten we nog steeds veel waarde aan de persoonlijke aanpak in het sollicitatiegesprek. Ondanks de trend van online solliciteren, geven we er de voorkeur aan om elkaar persoonlijk te leren kennen door middel van een persoonlijk gesprek.

  TIP: Indien je online solliciteert, check het geluid, zorg voor een goede internetverbinding en zoek naar een rustige plek zonder te veel afleidende elementen op de achtergrond.

  DUURZAAM EN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD

  Grote kans dat je hier vraagtekens bij hebt maar duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord leven zijn onderwerpen die veel van ons bezighoudt. Werkgevers tonen betrokkenheid bij duurzaam en maatschappelijk ondernemen, aangezien we allemaal samenwerken aan een betere toekomst.

  TIP: Als je bijdraagt aan een schoner milieu of vrijwilligerswerk in je vrije tijd, voel je dan vrij om dit te vermelden tijdens een sollicitatiegesprek, want het wordt zeker gewaardeerd.